Spåra körsträckorna automatiskt
Kom igångDe Aktuella Milersättningsbeloppen Från Skatteverket 2022
Från 1 januari 2022 är milersättningsbeloppen för bilar:
- 18,50 kronor per mil vid användning av egen bil för jobbresor oavsett bränsletyp.
- 9,50 kronor per mil för en firmabil (förmånsbil) med andra bränslen än diesel, som till exempel bensin, el eller etanol.
- 6,50 kronor per mil för en firmabil (förmånsbil) som går på diesel.
Presentationen av de nuvarande beloppen från Skatteverket kom i december 2019 och innehåller mer information om milersättningsbelopp och hur de tillämpas.
Se 2024 Milersättningsbeloppen från Skatteverket.
De aktuella milersättningsbeloppen från Skatteverket för jobbresor
Från 1 januari 2022 är milersättningen för bilar 18,50 kr. per mil som körts i jobbet.
När vi talar om milersättningsbelopp menar folk oftast för resor i jobbet – som till exempel när du kör din privata bil i företagets namn och får kostnaden återbetald. Beroende på om du är anställd av ett företag eller egenanställd kan beloppen skilja sig åt.
Skatteverket sätter ett ”frivilligt standardbelopp” varje år, ett belopp som representerar taket för avdrag för milersättning i deklarationen.
Som anställd kan din arbetsgivare välja att återbetala de utgifter du har när du använder bilen i jobbet. Det är upp till arbetsgivaren att sätta beloppet och reglerna för återbetalning, men Skatteverkets standardbelopp är gränsen för vad som är giltigt som skatteavdrag. Om du får betalt mer per mil än Skatteverkets standardbelopp anses allt över standardbeloppet vara en skattepliktad inkomst.
Om du är egenanställd kan du använda Skatteverkets milersättningsbelopp för att göra avdrag för användningen av din privata bil i jobbet i deklarationen.
Sätt körjournalen på autopilot
Används av miljoner förare världen över
Automatisera körjournalen Automatisera körjournalenAutomatisk körjournal med rapporter som uppfyller Skatteverkets krav.
Kom igång gratis Kom igång gratisKan jag använda Skatteverkets milersättningsbelopp för återbetalning?
Om du är anställd av ett företag (eftersom standardbeloppet är frivilligt) kan din arbetsgivare välja att använda ett lägre eller högre belopp. Kolla vilka belopp och regler som gäller på ditt företag innan du räknar ut hur mycket du ska få tillbaka. Här är vår guide om milersättning för anställda.
Om du är egenanställd har du lite fler alternativ för att räkna ut de avdrag du kan göra för milersättning.
Hur spårar & räknar jag ut milersättning?
Appar är det enkla sättet. Genom att använda din mobils inbyggda GPS kan du enkelt spåra alla resor. De lagrar även dina uppgifter och låter dig oftast klassa varje resa efter de regler som Skatteverket har för vad som anses vara tillräckliga uppgifter (det kan dock variera från app till app). Vi hjälper dig med en enkel och användbar app oavsett om du har en iPhone eller Android-mobil.
Andra alternativ är att föra protokoll över dina resor på papper (Skatteverket följande: har en mall för detta, men den är sedan innan den digitala tidsåldern), eller använda ett kalkylark, till exempel Microsoft Excel eller Google Sheets. Oavsett vilken metod du väljer, var noga med att kolla upp vilka uppgifter du måste skriva ner för att ditt register över jobbresor ska anses vara tillräckligt som underlag.
Trött på att föra körjournal för hand?
Enkelt. Skattesäkert. Befriande.
Skatteverket guide till milersättning
- Milersättning För Anställda
- Milersättningsregler För Arbetsgivare
- Skatteavdrag för bilresor i jobbet som egenanställd (För egenanställda)
- Skatteverkets Krav På Loggföring För Milersättning
- Så Räknar Du Ut Din Milersättning
- De Aktuella Milersättningsbeloppen Från Skatteverket 2022
- Standardbeloppen För Milersättning 2021 Och Tidigare År